terapeutska masaza

Sva blagotvorna dejstva savremene masaže – zašto je primarni izbor terapeutska masaža

Masaža se kao redovan tretman opuštanja, ali i terapija koristi duže od 5 milenijuma i vrlo je popularna širom sveta, kao i u našoj zemlji. Magične poduhvate otklanjanja stresa, nelagodnosti, čak i bolova realizuju stručni, iskusni i profesionalni maseri i terapeuti, u zavisnosti od tretmana i potreba. Zbog toga što su prepoznata blagotvorna dejstva u današnjem vremenu, terapeutska masaža deo je opuštanja tela, ali i terapije za pacijente koji imaju određene hronične ili iznenadne probleme.

Terapeutska masaža se u velikoj meri razlikuje od drugih varijanti relaksacije tela, pre svega jer se radi načinu oporavka, koji se realizuje snažnim pokretama i specijalnim tehnikama. Termin se može zakazati u profesionalnim salonima, medicinskim centrima i klinikama samostalno, ili uz savetovanje, preporuku i recepturu stručnog lekara.

Načini na koje terapeutska masaža oslobađa telo bolova, stresa i nelagodnosti

Za razliku od tretmana koje imaju za cilj isključivo opuštanje napetih nerava i mišića, radi opšteg raspoloženja i osećaja rasterećenosti, terapeutska masaža je drugačija. Naime, ona se zasniva na pokretima koji se prave kompletnim šakama, čak i rukama sve do lakta, uz izrazit pritisak i snažne pokrete, duboko ispod kože. Terapeutska masaža deluje direktno na tkiva i mišiće, kako bi se bolovi otklonili bez ponovnog vraćanja.

Tretmani traju od 30 minuta, pa do dva ili tri puta duže, u zavisnosti od preporuke lekara i potreba pacijenata. Dugo stajanje ili sedenje, zanemarivanje ili preterana fizička aktivnost mogu prouzrokovati nastanak teškog i nefleksibilnog tkiva, koji prosto sprečava protok krvi i funkcije kardiovaskularnog, otežava kretanje i stvara upalne procese i kao posledicu najčešće vrlo intenzivne i frekvnetne bolove. Cilj terapeutske masaže jeste pospešivanje cirkulacije, što direktno utiče i na zdravlje mišića i tkiva.

Terapeutska masaža kao efikasan put do zdravog tela i odličnog raspoloženja

Spoj uživanja i oporavka, odnosno lepog i korisnog obezbeđuje terapeutska masaža u samo 30 minuta pokreta prstiju stručnih i iskusnih terapeuta. Zbog toga što su prepoznata dejstva za oporavak od povreda, nakon istegnuća mišića i ligamenata, preloma i sportskih nezgoda, terapeutska masaža je postala neizostavan deo preporuke stučnih lekara za kvalitetno i brzo ozdravljenje i saniranje problema. Snažni i duboki pokreti šaka, uz upotrebu podlaktica i jak pritisak, čine da terapeutska masaža stvara dejstvo na duboke slojeve ispod površine kože – do samih tkiva i mišića.

Pored toga, sličnost sa drugim tipovima masaža ogleda se u neverovatnom komforu, opuštanju i osećaju ležernosti i komocije, bez razmišljanja o obavezama, rokovima i izlaganju stresu. Iako terapeutska masaža može biti idealna zamena za fizikalnu terapiju, istovremeno je i relaksacija koja je potrebna telu, bar povremeno. Savetuje se i sportistima, kao i drugim fizički aktivnim osobama, ali i i vozačima, kao i onima koji dugo sede u jednom položaju.

Terapeutska masaža predstavlja odličan način spoja opuštanja i otklanjanja bolova, bez obzira na uzroke, intenzitet i vremenski period trajanja. Zahvaljujući znanju i iskustvu, terapeuti primenjuju potrebne tehnike masaže i ponavljaju je u skladu sa preporukama lekara, kao siguran i uspešan način oporavka, otklanjanja bolova, upala, nelagodnosti i brojnih hroničnih problema, ali i napetosti u mišićima.