dukati cena

Najlepši običaj koji se zadržao do danas – evo šta poručujete osobi kojoj poklonite dukat

Istorija ovih prostora prožeta je dramatičnim događajima i mešanjem kultura, zahvaljujući različitim osvajačima koji su vladali Balkanskim poluostrvom. Ostaci burne prošlosti se najbolje mogu videti u etničkoj i religijskoj strukturi stanovništva i običajima koji se primenjuju. Iako se način proslavljanja verskih praznika razlikuje, mnogi narodni običaji su slični u svim religijama na ovim prostorima.

Ti običaji se uglavnom odnose na porodični život i obeležavanje svih bitnih momenata, moglo bi se reći presudnih momenata u životu svakog pojedinca. Jedan od najlepših običaja koji se zadržao do danas jeste darovanje dukata članovima najbliže porodice. Dukati cena je uvek bila mnogo visoka, pa se ovakav dar smatrao pokazateljem najveće bliskosti.

U kojim situacijama se poklanjao dukat?

Prvi dukati su se dobijali još na rođenju. Njih bi obično uz povojnicu donosile tetke i babe i stavljale u bebinu kolevku uz želju za dug i bogat život. S obzirom na to da je za jedan dukat cena bila veća nego cena mnogih seoskih kuća, ovo je bio izuzetno velikodušan poklon. Onda ni ne čudi što su ih darovali samo najbliži članovi porodice. Sledeći bitan životni događaj u kom su zlatnici bili prikladan poklon je krštenje deteta, kada bi ih kum darovao. Ovo je, zapravo, bila prva lična imovina svakog čoveka. Dukati su se u bogatijim porodicama poklanjali devojkama u toku odrastanja, kako bi ih nosile kao ukras na glavi ili kao ogrlicu. Niske od dukata je mladoženjina porodica poklanjala budućoj snaji prilikom veridbe ili na venčanju.

Običaj poklanjanja dukata danas

Običaj poklanjanja dukata u važnim životnim prilikama se zadržao do danas, a može se reći i da se proširio. Pored toga što se dukati poklanjanju za već pomenute prilike i svečanosti, oni su danas odličan poklon i u korporativnom svetu.

Svima je već poznato da se u poslovnom svetu cene dugogodišnja partnerstva i lojalni saradnici. Zbog toga se podrazumevaju simbolični pokloni poslovnim partnerima prilikom potpisivanja ugovora ili proslavljanja jubileja. Jedan od najlelpših poklona u takvim prilikama je gravirani dukat.

Gde se danas može kupiti gravirani dukat i koja mu je cena?

Gravirani dukati se danas mogu kupiti u svim boljim zlatarama. Za jedan ovakav dukat cena je veća nego za komade nakita jer se oni prave od zlata najvišeg kvaliteta. Takođe, njihova cena varira i u zavisnosti od gramaže samog dukata.

U zlatarama se najčešće mogu kupiti gravirani dukati. Na njima su uglavnom rodoljubivi ili religijski motivi, pa možete da, na primer, nekome kupite dukat sa motivom njegove krsne slave i da na drugoj strani izgravirate datum događaja za koji kupujete taj poklon. Ukoliko kupite i veći dukat, možete na njemu izgravirati i malo dužu posvetu.

Pored graviranih, na tržištu ima i kovanih dukata. Oni su reljefnog izgleda i mogu se naći u dve boje.

Novina na tržištu su foto dukati. Oni se izrađuju na osnovu skenirane fotografije koju odnesete u zlataru. Za njih je potrebno malo više vremena za izradu, pa bi makar dve nedelje ranije trebalo da odnesete željenu fotografiju. Obzirom na komplikovanost izrade za foto dukat cena je veća nego za obične gravirane.