ciscenje dpf filtera

Procedura i pravila za čišćenje dpf filtera

Svi značajni, ali i znatno manji delovi automobila zahtevaju periodično održavanje. Nekada se radi o zameni dotrajalih delova, poliranju, lakiranju i bojenju, a nekada i obnovi stakala, čišćenju raznovrsnih filtera, dopunjavanju ulja i mnogo drugih aktivnosti. 

Čišćenje dpf filtera bitno je za današnje održavanje automobila, kao i drugih vozila. Radi se o filteru koji manifestuje toksične gasove i izduvava ih napolje onda kada je privukao dosta nečistoća. Važno je održavati dpf filter čistim, ali to je svojevrsno delo majstora. Vaše je samo da se upoznate sa procedurama i pravilima za čišćenje dpf filtera.

Oprema za čišćenje dpf filtera

Dobar servis za za čišćenje dpf filtera poseduje savremenu opremu koja je potrebna za ovaj tip održavanja vozila. Radi se o mašinama koje su prilagodljive i putničkim i teretnim vozilima. Vrlo su automatizovane, bez ikakvih ručnih funkcija, što ih čini efikasnim, brzim i temeljnim u čišćenju. 

Radi se o ekološki opravdanom postupku, bez neprirodnih procedura i brzog vraćanja nečistoća. Najveći deo savremene opreme funkcioniše po principu talasa, uz kombinovanje preparata sa vodom. Pod pritiskom, formiraju se pulsni talasi koji precizno čiste filter. 

Procedura za čišćenje dpf filtera

Mnoge reparacije i zamene na vozilima realizuju vrhunski majstori, pa tako i čišćenje dpf filtera. Savremena oprema omogućila je brzo i efikasno otklanjanje nečistoća u svakom trenutku, bez obzira na tip vozila. To rezultira manjom potrošnjom goriva, bržim i kvalitetnijim radom motora vozila, kao i očuvanjem životne sredine. Okvirno vreme potrebno za čišćenje dpf filtera je između 30 i 120 minuta. 

Metoda koja se primenjuje je potpuno pouzdana, dokazana sertifikatom. Nema potrebe za sečenjem i varenjem, što ne prouzrokuje nikakvo curenje gasova i nefunkcionalnost filtera. Takođe, prvo se vrši dijagnostifikovanje stanja – merenje nivoa zaprljanosti, kao i stepen čistoće nakon primene metode otklanjanja materija sa filtera. 

Konrektni koraci za čišćenje dpf filtera su brojni. Prvenstveno se sagledava stanje u unutrašnjosti filtera uz realizaciju testa zaprljanosti. Nakon dobijenih štampanih rezultata, vrši se čišćenje dpf filtera, a zatim sledi temeljno sušenje. Kada se svi delovi vrate u prvobitno, ali očišćeno stanje, radi se test provere čistoće. Zatim se filter potpuno dezinfikovan i očišćen, isporučuje klijentima.

Poštovanje pravila za čišćenje dpf filtera

Da bi dpf filter bio kompletno očišćen, važno je poštovati navedenu proceduru, pratiti tehničku specifikaciju opreme i držati se pravila. Nije poželjno samostalno vršiti čišćenje dpf filtera, jer koliko god delovalo jednostavno, može izazvati negativne posledice. Naime, gasovi su vrlo toksični, i svako emitovanje izaziva dodatno zagađenje. 

Na filteru se usled nestručnog rukovanja mogu pojaviti i rupe, koje će propuštati gasove. Takođe, može se primetiti oslabljen rad i manja snaga motora, što će zahtevati dodatne troškove. Uz sve navedeno, nedostatak ekspertize u čišćenju i bavljenju dpf filterom može rezultirati i brojnim drugim oštećenjima. Zato je preporuka da se ovim aktivnostima bave isključivo stručni i obučeni majstori – profesionalci auto servisa. 

Neizostavan deo regulacije izduvnih gasova na automobilu jeste dpf filter. Izduvni gasovi prave višestruke probleme po životnu sredinu i otežano funkcionisanje vozila, pa je važno uvideti značaj koji ima čišćenje dpf filtera. Dodatno, kako će procedura merenja nivoa gasova od jula naredne godine biti obaveza za prolazak na tehničkom pregledu, to je dokaz da čišćenje dpf filtera ima sve veći značaj za besprekorno i sigurno upravljanje vozilima.