pulsni oksimetar

Korisni aparati za kućnu upotrebu

Šta je to što bi trebalo da poseduje svaka kuća za brzo i efikasno rešavanje zdravstvenih nedoumica i problema pre posete lekaru zavisi pre svega od zdravstvenog stanja, potreba i ličnih preferencija.

Ipak, aparati poput onih za merenje pritiska, toplomera, pa i telesnih vaga nalaze se u većini domova. Pored ovih pomenutih koji su u širokoj upotrebi već dugi niz godina, sve češće se pominju i inhalatori, kao i pulsni oksimetar. 

Dobra stvar kod svih ovih aparata jeste upravo to što su veoma jednostavni za upotrebu i potpuno prilagođeni korišćenju u kućnim uslovima, pa njihovo posedovanje zaista može značajno olakšati svakodnevno funkcionisanje onih sa određenim zdravstvenim tegobama, ali i svih ostalih koji žele da vode adekvatnu brigu o svom zdravlju.

Čemu tačno služe i kako funkcionišu  neki od ovih aparata saznaćete u nastavku teksta.

Pulsni oksimetar

Pulsni oksimetar predstavlja mali, ali moćan uređaj čija je osnovna funkcija merenje saturacije kiseonika u krvi, kao i merenje pulsa. Pomoću pulsnog oksimetra možemo da utvrdimo u kojoj meri je organizam sposoban da prenosi kiseonik do ćelija. 

Odlikuje ga potpuno neinvazivan, bezbolan i ,pre svega, jednostavan način korišćenja zbog čega je apsolutno nezamenljiv uređaj kada je u pitanju provera respiratornih disfunkcija u kućnim uslovima. Pogodan je za upotrebu kako kod odraslih, tako i kod dece.

Upotreba pulsnog oksimetra preporučuje se srčanim bolesnicima, astmatičarima i drugima koji boluju od respiratornih oboljenja, kao i pušačima i ljudima koji su redovno izloženi visokom zagađenju.

Inhalatori

Nažalost, česta upotreba inhalatora više nije rezervisana samo za astmatičare i one koji pate od drugih oboljenja respiratornog trakta. Zbog činjenice da sve veći broj ljudi pati od alergija koje često utiču upravo na respiratorne organe, kao i zbog sve zagađenijeg vazduha kome smo svakodnevno izloženi, inhalatori polako ulaze u sve širu upotrebu i već sada se nalaze u velikom broju domova. Mogu ih koristiti i odrasli i deca, a na tržištu se mogu pronaći različiti tipovi ovih uređaja kao i rezervni delovi za inhalatore – u ponudi su inhalatori predviđeni za decu, kao i oni univerzalni koje može koristiti cela porodica.

Inhalator je aparat čijom primenom se olakšava disanje, najjednostavnije rečeno. Inhalacija omogućava širenje disajnih puteva, ali i izbacivanje sekreta, pa zbog toga ovaj uređaj može biti od zaista velike koristi.

inhalator

Pametne telesne vage

Pametna telesna vaga možda ne služi u velikoj meri neposrednoj brizi o zdravlju, ali na posredan način svakako ima uticaja na ovaj aspekt jer brigom o adekvatnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i, sledstveno tome, optimalnoj telesnoj kilaži svakako na pravi način brinemo o svom organizmu.

Zbog toga su ovakvi uređaji poslednjih godina sve popularniji, i njihova ekspanzija je u punom jeku, uporedo sa brigom o adekvatnoj ishrani, vežbanju i tome sličnom.

Kada je pametna telesna vaga u pitanju, definitivno se radi o multifunkcionalnom i veoma korisnom uređaju. Ovakve vage mere težinu, visinu, mišićnu masu tela, BMI, masu kostiju, količinu masti u telu i tako dalje. Od velike su koristi za sportiste, ali i za sve ostale.

Sve nabrojano kao i rezervne delove za većinu aparata možete vrlo lako pronaći na tržištu, većina bolje opremljenih apoteka takođe prodaje proizvode ovog tipa, pa je zaista lako pronaći sve što vam je potrebno.