Traktor

Odaberite odgovarajući polovni traktor

Kupovina polovnog traktora nije laka, još ako niste sigurni koji bi odabrali u ovu kupovinu ne krećite sami.

Zaista ukoliko nemate dovoljno znanja iz ove oblasti najbolje bi bilo da povedete sa sobom nekog ko ima iskustva. Svakako pročitajte u nastavku par smernica koje ćemo vam ostaviti ovde a koje vam mogu dosta pomoći pri odabiru odgovarajućeg traktora. Ukoliko niste znali reč traktor potiče od latinskog naziva trahere što znači vući. Po definiciji traktor predstavlja pogonsko vučnu mašinu koja služi da bi obavljala razne radne operacije. Danas skoro da nema domaćinstva koje se bavi poljoprivredom a da ne poseduje traktor. Traktor dosta znači, zapravo nijedan posao na njivi bez njega ne bi bio moguć. Kupovina traktora velika je investicija i ova kupovina generalno mora se obaviti pametno. Baš zbog toga bitno je naoružati se informacijama kako bi ova kupovina protekla što jednostavnije.

Dugi životni vek traktora zavisi isključivo od održavanja istog.

Pravilno održavanje traktora je zaista jako bitno ako hoćemo da nam on što duže traje. Danas možemo pronaći razne modele traktora. Među poznatijim brendovima tu su IMT traktori ali pored ovog brenda isto tako poznat je i John Deere. Tačno je da su ova dva brenda traktora poznata ali isto tako ne mora da znači da su ostali manje poznati brendovi loši. Mnogo manje poznata marka Zetor takođe je dobra samo što mali broj ljudi zna za taj brend. Traktori ovog brenda su isto tako kvalitetni. Ono što je bitno da napomenemo jeste da prilikom kupovine polovnog traktora uvek vodite računa na dostupnost njegovih rezervnih delova. Rezervni delovi za Zetor traktore mogu se naći u svim bolje opremljenim radnjama za poljomehanizaciju. Kad govorimo  dostupnosti rezervnih delova ovo je jako bitna stavka jer samo zamislimo situaciju gde u sred rada na njivi vam otkaže neki od delova traktora i da te delove ne možete pronaći jednostavno.

Delovi za Zetor mogu se lako pronaći i možete biti bezbržni po pitanju ove stavke. Kada kupujete traktor gledajte da kupujete onaj model koji bi vama najviše odgovarao. Tako primera radi sigurno nećete kupiti neki jak traktor sa dosta konjskih snaga ako vam isključivo treba za svrhu voćasrtva. Prilikom kupovine uzmite u obzir i samu površinu koja će se obrađivati ali i sam teren. Postoji podela na standardne, univerzale i specijalne traktore. Ako ste nesigurni po pitanju odabira brenda traktora uvek se možete osloniti na marke poput IMT, John Deere, Fendt, Massey Ferguson, sa ovim brendovima sigurno nema greške. Ovi brendovi su dobri ako obrađujete veće poljoprivredne površine, ali isto tako znajte da su skuplji pa ćete i više novca morati da izdvojite. IMT traktori se mogu naći i po povoljnijim cenama. Kada kupujete traktor prvo na šta morate obratiti pažnju jesu menjač, hidraulika i motor. Nakon ovih stvari gledajte akumulator, broj radnih sati, gume, potrošnju ulja ali isto tako da li je pohaban. Uvek kupujte traktore sa manje radnih sati. Svakako možete uzeti i one sa više radnih sati ali samo u slučaju da znate da ga nećete koristiti često.