nega koze

Nekoliko korisnih saveta za negu kože tokom leta

Imati lepu kožu je neprocenjivo. Međutim lepu kožu moramo da zaslužimo. Koža leti dođe više do izražaja nego zimi i to je normalo jer smo u zimskom periodu zamaskirani odećom. Kada dođe leto veća površina kože nam je vidljivija. Ako i vi imate problematičniju kožu ostanite sa nama i saznajte koji su to saveti za pravilnu negu kože tokom leta.

Ono što je bitno da napomenemo jeste da je koža najveći organ čoveka i kao takva najviše izložena spoljnoj sredini i svim propratnim štetnim uticajima a jedan od njih su i sunčevi zraci. Kožu treba da negujemo tokom cele godine a ne samo leti ili ukoliko se javi neki problem. Većini ljudi tokom leta dođu do izražaja fleke na koži. Jedna od uspešnijih sredstava za tu vrstu problema je i dr colić pure krema za ukljanjanje fleka na koži. Zašto kažemo da je koža ogledalo stanja našeg organizma? Na koži se sve vidi, i neispavanost, i iscrpljenost i umor i stres i loše navike ma apsolutno sve.

Funkcije kože su brojne i što je pre upoznamo i promenimo navike koje nisu dobre to će biti dobro za nas. Počevši od zaštitne, koža ima a termoregulacionu funkciju, takođe učestvuje u stvaranju vitamina a pored toga je i imuni organ. Koža se sastoji od tri sloja, to su epiderm ili površinski sloj, derm srednji sloj i hipoderm, potkožni sloj. Upravo je epiderm ono što mi vidmo i koji nas štiti od najrazličitijih mehaničkih, hemijskih i fizičkih nadražaja. U dermu, srednjem sloju se sve vaše znojne i lojne žlezde, zatim koren dlake , kolagen i elastin, krvni sudovi i nervi. U potkožnom sloju nalaze se masne ćelije a one imaju odbrambenu, izolacionu funkciju i one su tu kako bi onemogućili bespotrebno gubljenje telesne toplote.

Ono što je za kožu jako bito jeste voda. Na taj način ostavljamo kožu hidriranu. S druge strane dehidrirana koža postaje suva na dodir, neelastična a metabolzam joj je samim tim usporen. Kao što smo napomenuli o koži nije bitno voditi računa samo leti već preko cele godine a šta to znači. To znači da pijemo dosta tečnosti, unosimo zdrave i hranljive namernice ali svakako štitimo od svih štetnih uticaja i to bez obzira na spoljne vremenske uslove. Preporuka je da leti pogotovu unosimo što više tečnosti i da to bude oko 2-3 litra dnevno. Leto je vreme kada imamo veliki izbor voća i povrća koje bi trebali da konzumiramo. Na taj način oslobađamo se toksina i hranimo kožu vitaminima. Koža će izgledati lepše, elastičnije, odmornije. Tokom leta redovna nega kože je zaista neophodna i zato su neophodni redovni pilinzi i tretmani lica u zavisnosti od tipa kože. Obratite pažnju ali nisu svi tretmani mogući da se rade na leto, tu spadaju voćne kiseline, hemijski piling, dermapen i lasersko čišćenje lica. Leti se fokusirajte na hidrataciju lica i dubinsku negu kože. Ne zaboravite da koristitie određene kreme, serume, mleka i losione ali sve u zavisnosti od svog tipa kože. Ukoliko imate oštećenje kože nakon dermatoloških postupaka možete koristiti kremu za ožiljke.