Najnovije vesti danas: praćenje putem interneta ili televizijskog programa?

Vesti dana privlače ogromnu pažnju javnosti, a svaka osoba teži da ih maksimalno isprati i u potpunosti dobije informacije bez čekanja i odlaganja. U zavisnosti od raspoloživih izvora oglašavanja koji su danas gotovo svima dostupni, najnovije vesti danas se prate putem televizijskih ekrana, radio stanica, štampe i neizostavno interneta.

Često postoji dilema da li je aktuelnije ispratiti informativni program putem televizije, ili vesti online formata i oblika. Inovativniji način praćenja najnovije vesti danas svakako je putem internet stranica kao što su medijski portali, društvene mreže i drugi sajtovi. Ipak, kod velikog broja ljudi, posebno srednje i starije starosne dobi, zastupljeno je i praćenje televizijskog programa u kategoriji informisanja, zabave, umetnosti i slično.

Šta obezbeđuju „mali ekrani“ kada je u pitanju praćenje vesti dana?

Televizija je od ranijih godina poznata kao kanal putem kojih mediji šalju vesti u obliku teksta, ilustracija i zvuka, prema unapred definisanoj programskoj šemi. Za razliku od radio stanica koje se samo slušaju, dnevne novine čitaju i gledaju, televizija obezbeđuje realniji uvid u vesti dana, kombinujući raznovrsne sadržaje. Ipak, za razliku od vesti online formata koje su maksimalno prilagođene potrebama korisnika internet mreže, plasiranjem putem televizije ima definisan redosled, pre svega satnicu informativnog, kao i svakog drugog programa.

U određenim slučajevima, vesti dana mogu prekinuti postojeći program na televiziji, radi kratkog i jasnog saopštenja ili uključenja uživo, posebno kada su u pitanju određeni događaji, odluke i tokovi od javnog značaja. Takođe, činjenica je da gledanje televizijskog programa predstavlja i značajan element običaja i navike, pa su tako „mali ekrani“ uključeni i onda kada se aktivno ne prate, već je pažnja usmerena na druge aktivnosti.

Zašto su vesti online formata privlačnije i inovativnije za praćenje u poređenju sa televizijom?

Internet je učinio da svet postane bliži, jasniji i transparentniji, posebno zbog toga što je na ovoj globalnoj mreži istaknuto pravilo jedinstvenosti i nepostojanja granica. Na taj način, svima su brzo i lako dostupne vesti online mreže, uz moderne aplikacije i uređaje. Za razliku od ranijih godina kada se na informativni program televizije i radio stanica čekala definisana satnica, ili stajalo u redu ispred kioska za primerak dnevne štampe, najnovije vesti danas mogu se pogledati putem interneta u svakom trenutku.

Kada je u pitanju surfovanje radi praćenja vesti online formata, ne postoje vremenske niti granice odredišta, dinamike i učestalosti pretraživanja sadržaja, zbog čega internet pruža neverovatne mogućnosti i daje značajne prednosti u odnosu na sve druge oblike medijskog objavljivanja. Vesti dana na internetu postavljaju se vrlo ažurno i ne postoji potreba za čekanjem, definisanjem satnice niti bilo kakvih pravila, osim blagovremenog plasiranja objava na portale i društvene mreže. Zbog toga, svi sadržaji se prilagođavaju potrebama internet korisnika, u smislu da se mogu pronaći u bilo kojem vremenu i mestu, bez troškova, čekanja i nedostatka informacija.

Najnovije vesti danas prate se najčešće putem online kanala komunikacija, medijskih stranica i generalno uz upotrebu interneta. U poređenju sa televizijskim programom koji se i dalje verno prati kao deo navike, rutine i dnevne potrebe, vesti onlilne formata su inovativniji način informisanja, kao i vrlo jednostavan oblik dolaska do svih neophodnih podataka, vrlo koncizno, ali i sadržajno.