dukat cena

Kako se definiše i određuje za dukat cena u zlatarama?

Sinonim za dukate ili zlatnike jeste velika vrednost, blještavost zlata, čvrstoća, trajnost i postojanost, kao i otpornost na svaki vid uticaja. Na isti način se definiše i simbolična vrednost koju pruža osobama za koju se kupuju, baš zbog toga što su vrlo unikatni, personalizovani i čuvaju se ne samo nekoliko godina, već i decenijama.

Da bi se kupio dukat cena nameće određeni novčani izdatak, koji se definiše u zavisnosti od dejstva raznolikih faktora, a generalno se radi o vrednosti koja traje, ne prolazi i retko ima oscilacije. Postoji čitav niz faktora koji pokazuju koja za zlatnik cena treba da bude, kao i procedura koju realizuje svaka zlatara u zavisnosti od želja, potreba i raspoloživog budžeta kupaca.

Postupak u kojem se određuje za zlatnik cena u zlatari

Kada se kupuje dukat cena ima određeni tok formiranja koji prethodi naravno izlaganju u zlatari i puštanju u sam proces prometa. Naime, svaki dukat ima određeni stepen finoće, označen najčešće sa 22, 23,6 i 24 karata, odnosno oznaku od 916, zatim  986 i 999, posmatrajući respektivno. Konkretno, to znači da 22 karata ima učešće zlata od 91,6% zatim 23,6 karata ima finoću od 98,6% i najčistiji dukati imaju učešće zlata od 99,9%. To direktno određuje cenu pojedinačnog modela, a uz definisanje konkretne gramaže, koja se kreće na nivou između 8.000 i 9.000 dinara.

Naravno, svaki cenovni parametar prati i rang za određeni model – utiskivanje, graviranje, ilustracija određenog lika i motiva, kao i niz drugih detalja. Za zlatnik cena varira od jedne do druge zlatare, ali generalno je gramaža zlata na stabilnom nivou, i retko odstupa od definisanog proseka. Naravno, izbor željenog modela može zahtevati i izradu po porudžini i unikatan dizajn, što svakako košta više u odnosu na klasične varijante koje su dostupne u zlatarama.

Kako pronaći adekvatan zlatnik za svaku priliku?

U zavisnosti od odabranog stepena finoće i čistoće zlatnika, konkretni modeli mogu biti vrlo raznvorsni. U različitim delovima sveta popularni su određeni zlatnici, koji sami po svom oslikavanju imaju viši cenovni rang. Na priemr, za Franc Jozef zlatnik cena kreće se na višem nivou od nekih drugih modela, posebno jer je nekoliko puta teži i ima veću gramažu – oko 14 grama i 40 milimetara. Kako se zlatnici smatraju savršenim poklonom prilikom rođenja, krštenja i proslave prvog rođendana deteta, sjajan su izbor koji se može pronaći i po ceni od 17.000 dinara.

Naravno, za zlatnik cena zavisi od velikog broja navedenih faktora, ali u svakom smislu je odličan izbor. Uglavnom, za najveći broj modela postoji varijanta većih i manjih dimenzija, u zavisnosti od čega se definiše i raznoliki nivo cene. U skladu sa dostupnim asortimanu, za dukat cena ne mora značiti nužno visok novčani izdatak, već optimalan trošak za vredan dar.

Za zlatnik cena u zlatarama okvirno je na vrlo sličnom i konkurentnom nivou, a različiti modeli, gramaže i dimenzije naravno rezultiraju raznolikim novčanim izdacima. Prilikom odabira najboljeg modela, jasno je da će se raditi o značajnijem finansijskom ulaganju, ali je uvek prikladan, vredan i poklon koji izaziva oduševljenje.