Putno osiguranje – pojam i prednosti usluge osiguravajuće kompanije

Pouzdano odsustvo u bilo kojoj zemlji, efikasne uštede i sigurna podrška, osnovne su prednosti koje pruža putno osiguranje. U modernom vremenu, putovanja su sve češća kako iz privatnih, tako i još u većoj meri iz poslovnih razloga. Putno osiguranje predstavlja uslugu koju pružaju osiguravajuća društva u cilju stvaranja podrške prilikom boravka u inostranstvu i jednostavne procedure nadoknade troškova u određenim situacijama i stanjima.

Rizici koji se osiguravaju uz ovu uslugu odnose se na pokriće troškova u slučaju saobraćajne i druge nezgode, povreda, bolesti i srodnih nepredviđenih okolnosti koje se mogu dogoditi tokom boravka u drugoj zemlji. Kako bi se izbegle otežavajuće okolnosti, snalaženje u nepoznatim mestima i visok nivo stresa, osiguravajuće kompanije predlažu potencijalnim klijentima upravo putno osiguranje.

Šta predstavlja putno osiguranje i zašto je tako značajno obezbediti polisu?

Putno osiguranje je vrsta usluga koju pružaju profesionalne i iskusne osiguravajuće kompanije u oblasti zaštite lica prilikom boravka u drugoj zemlji. Definiše se za određenu državu, ili grupu zemalja prema geografskom ili drugom kriterijumu u kojima važi dobijena polisa. Ugovara se podnošenjem zahteva u papirnoj ili online formi, odnosno direktno u predstavništvu osiguravajuće kompanije, ili popunjavanjem potrebnih formulara na sajtu.

U zavisnosti od broja zemalja u koje se planira putovanje, broja lica koji se osiguravaju, kao i dužine zadržavanja i dinamike odlaska u inostranstvo, određuje se premija koju klijenti uplaćuje. Konkretan iznos premije osiguranja varira u zavisnosti od toga da li je u pitanju zemlja regiona, ili udaljena destinacija, kao i da li se radi o individualnoj, odnosno pojedinačnoj, ili grupnoj polisi. Značaj dobijanja polise za putno osiguranje ogleda se u sigurnom, komfornom i odlasku u inostranstvo bez razmišljanja o neprijatnostima, mogućim i nepredviđenim okolnostima.

 

Prednosti koje daje polisa za putno osiguranje

Dobijanjem polise za putno osiguranje ne samo da se dobija odsustvo uz osećaj rasterećenosti, odsustvo stresa i nelagodnosti, već i niz benefita, koji će imati neprocenjivu vrednost u . Naime, korisnicima osiguranja biće nadoknađeni svi medicinski troškovi u slučaju nezgode, povrede ili bolesti tokom boravka u drugoj zemlji. To znači da ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti, iz osigurane sume pokrivaju se troškovi zbrinjavanja u ambulanti i bolnici, postupak lečenja, izdaci za sve lekove, preparate, medikamente, tretmane i terapije.

Takođe, osiguravajuća kompanija će se postarati da se sve administrativne procedure ubrzaju, obezbedi adekvatan prevoz i povratak u matičnu zemlju, kao i pruži podrška korisnicima osiguranja. U situacijama kada su potrebne usluge prevodioca, pravnika ili advokata, društvo će se postarati da u najkraćem roku sve bude u skladu sa procedurama i pravilima zemlje u kojoj se boravi. Sve navedeno pružiće podršku klijentima koji su oštećeni i borave u inostranstvu, a istovremeno i njihovim članovima porodice biće znatno lakše kad znaju da imaju adekvatnu materijalnu i svu drugu pomoć.

Putno osiguranje obuhvata značajan spoj usluga uz koje je boravak u inostranstvu, bilo da je u pitanju region ili udaljeni deo sveta, znatno opušteniji i rasterećeniji. S obzirom da u slučaju nezgode osiguravajuća kompanija pokriva sve nastale troškove u vezi sa zbrinjavanjem, pravnim postupcima i administracijom, postoji maskimalan nivo sigurnosti da će se osobe potpuno bezbedno vratiti u matičnu zemlju.