Šta podrazumeva moderan i inovativni servis dpf filtera

Moderna vozila imaju elemente koji su zaduženi za odgovorno kretanje na putevima, uz što manje negativne efekte i posledice koje će stvoriti izduvni gasovi, i to su dpf filteri. Kako bi uvek radne performanse bile na nivou maksimuma, a čišćenje potpuno, servis dpf filtera je neizostavan deo zaštite životne sredine putem umanjenja eksternalija u okruženje.

Servis dpf filtera omogućava brzu i laku zamenu delova sistema, nakon provere funkcija i čišćenja svakog pojedinačnog elementa, ukoliko je to potrebno. U pogledu vremena realizacije, potreban je svega jedan dan ostavljanja vozila u servisu, dok se novčani izdatak kreće na nivou od oko 100 evra pa naviše, u zavisnosti od konkretnog stanja filtera, potreba za zamenom delova ili kompletnog sistema.

Kako se vrši servis dpf filtera radi provere ispravnosti i stepena zaprljanosti?

Sistem dpf filtera podrazumeva nekoliko delova, čije funkcije se moraju periodično proveriti u ovlašćenom servisu, kako bi vek upotrebe bio što duži. Sami filteri podrazumevaju inovativnu tehnologiju koja prečišćava izduvne gasove i čestice, nastale sagorevanjem, odnosno prilikom rada motora, kretanja većim brzinama, povremenim zaustavljanjima i izrazito visokim temperaturama. Servis dpf filtera najbolje je rešenje kako bi uvek bili ispravni, a dostupna je i opcija automatske regeneracije tokom vožnje od 60 kilometara na čas i kretanja motora na nivou od 3.000 obrtaja.

Svakako, takvo čišćenje može pomoći da filteri dobiju deo nove snage za rad, ali kompletna ispravnost zahteva profesionalni pristup. Naime, servis dpf filtera jedino je pouzdano rešenje da će svaki deo biti potpuno čist, proveren i ispitan, osušen i vraćen u prvobitno stanje za maksimum benefita i funkcija. Prilikom servisiranja može biti utvrđeno da je potrebna zamena filtera, ili delimično čišćenje zbog određenog stepena zaprljanosti.

 Kako se vrši čišćenje dpf filtera u profesionalnom servisu?

Da bi se izvršilo pravilno i potpuno čišćenje dpf sistema filtera potrebno je posetiti iskusne i profesionalne servisere, koji će izvršiti postupak rasklpanja delova, a zatim nakon regeneracije i povratak u prvobitno stanje. Proces čišćenja dpf sistema, odnosno regeneracije vrši se pasivno i aktivno, odnosno automatski tokom vožnje i uz filtere. Pasivno čišćenje dpf filtera vrši se u vozilu usled postizanja temperature do određene granice, a čestice samostalno sagorevaju, dok je kod drugih automobila potrebna aktivna regeneracija. Ona podrazumeva postizanje nivoa čađi od najmanje 45%, kada počinje aktivno ubrizgavanje radi podizanja temperature u sistemu izduvnih gasova, koja će rezultirati eliminisanjem štetnih materija i prečišćavanjem gasova.

Kako se usled naglih pokreta i zaustavljanja vozila može uključiti kontrolna lampica koja pokazuje da je vreme za čišćenje dpf filtera, rešenje problema može da bude tokom vožnje ili odlazak u servis. Regeneracija filtera tokom vožnje vrši se prilikom kretanja automobila brzinom od okvirno 60 kilometara na čas, uz obrtaje motora od najmanje 3.000, kada se automatski vrši čišćenje dpf sistema. Međutim, uvek je bolje da se regeneracija izvrši na profesionalan način i od strane iskusnih majstora u servisima.

Svakom tipu vozila potrebno je čišćenje dpf filtera, odnosno regeneracija, kako bi sistem pravilno funkcionisao uz zaštitu okruženja od izduvnih gasova. Predlog je uvek posetiti najbolji servis i realizovati detaljno, pedantno i kompletno čišćenje dpf sistema, uz pouzdanost i sigurnost da će trajati duži vremenski period bez kvarova vozila i obimnog zagađenja