Kako napraviti pravi izbor torbe za gitaru

Za svakog gitaristu, bilo da je amater ili profesionalac, odabir prave torbe za gitaru nije samo stvar praktičnosti, već i izraza ličnog stila i brige za svoju gitaru. Gitare su delikatni instrumenti koji zaslužuju adekvatnu zaštitu od udaraca, ogrebotina, i vremenskih uslova, posebno kada se prenose iz jednog mesta na drugo. U ovom tekstu, istražićemo različite vrste torbi dostupne na tržištu, od laganih gig bags do robusnih tvrdih kofera, svaka sa svojim jedinstvenim karakteristikama i prednostima. Bilo da ste na putu do muzičke škole, studija, ili koncertne sale, odgovarajuća torba ne samo da čuva vaš instrument sigurnim, već i olakšava transport, omogućavajući vam da se fokusirate na ono što najviše volite – muziku.

Postoji nekoliko vrsta torbi za gitare koje odgovaraju različitim potrebama i stilovima:

 • Standardne torbe (gig bags): Ove torbe su lagane i obično izrađene od mekog materijala kao što je najlon ili poliester. Imaju zatvarač i često dolaze s dodatnim džepovima za pribor. Pristupačne su i praktične za lagane prenosne potrebe, ali ne pružaju značajnu zaštitu od udaraca.
 • Polutvrde torbe: Kombinacija mekoće torbe i tvrdoće kofera, ove torbe su pojačane dodatnim slojem pene ili drugim materijalom kako bi pružile bolju zaštitu od standardnih torbi. One su teže od standardnih torbi, ali i dalje pružaju dovoljno fleksibilnosti za lakše nošenje.
 • Tvrdi koferi: Izrađeni od robustnih materijala kao što je drvo ili plastika, tvrdi koferi pružaju maksimalnu zaštitu za vašu gitaru. Ovi koferi su idealni za putovanja i česte prevoze, štiteći instrument od udaraca, pritiska, i ekstremnih vremenskih uslova.
 • Prilagođene torbe: Za one koji traže poseban stil ili specifičnu zaštitu, prilagođene torbe su izrađene po mjeri vaše gitare. Mogu uključivati posebne materijale, dodatne džepove, ili čak ugrađene uređaje za praćenje.
 • Torbe s ruksakom: Ove torbe imaju trake slične ruksaku, čineći ih izuzetno praktičnim za gitariste koji putuju pješice ili biciklom. Neki modeli dolaze s dodatnim prostorom za prijenosna računala ili druge uređaje.
 • Vodootporne torbe: Posebno dizajnirane za zaštitu od kiše i vlage, ove torbe su idealne za gitariste koji često putuju u vremenski nepredvidivim okolnostima.

Svaka vrsta torbe ima svoje prednosti i nedostatke, te je izbor torbe često pitanje ličnih preferencija i potreba. Od klasičnih gig bags do tvrdih kofera, postoji torba za svakog gitaristu, bilo da ste početnik koji nosi gitaru na časove ili profesionalac koji putuje na koncerte.

Težina gitare zavisi od tipa gitare i materijala od kojih je izrađena. Evo opšteg pregleda:

 1. Električne gitare: Teže između 3 i 5 kg, iako neki modeli mogu biti teži, posebno oni sa solidnim tijelom ili dodatnim elektroničkim komponentama.
 2. Akustične gitare: Standardne akustične gitare obično teže oko 2 do 3 kg. Dreadnought i jumbo gitare mogu biti teže zbog većeg tijela.
 3. Klasične gitare: Obično su nešto lakše od akustičnih gitara, obično oko 1,5 do 2,5 kg.

Na osnovu težine gitare, evo nekoliko preporuka za tip torbe:

 • Za lakše gitare (klasične i neke akustične gitare): Standardna torba (gig bag) može biti sasvim dovoljna za svakodnevno nošenje. Ove torbe su lake i dovoljne za zaštitu od ogrebotina i manjih udaraca.
 • Za srednje teške gitare (većina akustičnih i električnih gitara): Polutvrda torba bi bila idealna. Pruža bolju zaštitu od standardnih torbi, ali je i dalje relativno lagana i praktična za nošenje.
 • Za teže električne gitare: Preporučuje se tvrdi kofer. Ovi koferi pružaju najbolju zaštitu od udaraca, pritiska i ekstremnih vremenskih uslova, što je posebno važno za teže električne gitare koje mogu biti osetljive na oštećenja.
 • Za česte putnike ili one koji putuju u nepredvidivim vremenskim uslovima: Vodootporna torba ili tvrdi kofer su najbolji izbor. Ove opcije pružaju maksimalnu zaštitu od elemenata i udaraca.

Uzimajući u obzir težinu gitare i vaše lične potrebe (kao što su učestalost putovanja, način prevoza, i dodatni prostor za pribor), možete odabrati torbu koja najbolje odgovara vašim zahtevima.