Spremite se za putovanje – šta treba da sadrži putna apoteka?

Sezona odmora se polako približava, pa mnogi uveliko planiraju svoja putovanja. Bilo da je vaš izbor more, planina ili obilazak nekog grada, najvažnije je da na putovanju budete opušteni i bezbrižni – to je suština odmora.

Ipak, pored lagane letnje garderobe, kozmetike, šešira, naočara, ne zaboravite i na sve što treba da sadrži vaša putna apoteka. Nikad se ne zna šta može da vam zatreba, pa se potrudite da uz sebe imate sve ono što može poslužiti kod eventualnih zdravstvenih tegoba, a ne zauzima previše mesta u koferu. 

Šta je to što nikako ne treba da zaboravite prilikom pakovanja za put, pročitajte u nastavku teksta.

Osnovni set lekova

Pre svega, ne zaboravite na neke osnovne lekove koje bi trebalo da imate uz sebe. Naravno, ukoliko uzimate određenu terapiju, to je prvo što treba da ponesete, ali ne zaboravite i na ostale lekove koji predstavljaju odličnu „prvu pomoć“ za brojne zdravstvene tegobe.

  1. Analgetici – lekovi poput paracetamola i ibuprofena koji ublažavaju bolove, ali i snižavaju temperaturu.
  2. Antihistaminici – ovo je grupa lekova koja je veoma korisna pri ublažavanju alergijskih reakcija, pa bi neki od ovih lekova svakako trebalo da bude uz vas tokom putovanja.
  3. Lekovi protiv mučnine – ukoliko ste skloni ovakvim tegobama tokom putovanja, nikako ne zaboravite da spakujete i lek protiv mučnine i povraćanja.
  4. Probiotici – gde god da putujete, preporučuje se da redovno uzimate probiotike koji će pomoći da se vaš organizam lakše prilagodi drugačijim uslovima na putovanju poput različite hrane, drugačije vode itd.
  5. Lekovi za pomoć pri varenju – obavezno imajte uz sebe i neki lek protiv nadimanja, kao i za lakše varenje.

Za bezbrižno sunčanje

S obzirom na sve opasnosti koje sa sobom nosi neoprezno i prekomerno izlaganje suncu, ne smemo zaboraviti koliko je važna kvalitetna krema za sunčanje. Odaberite neku sa što višim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili 50) kako biste što duže bili bezbedni i ne zaboravite da je redovno nanosite, naročito nakon kupanja ili ukoliko se dosta znojite.

Takođe, obavezno ponesite sa sobom i neki preparat za negu kože nakon sunčanja, kao i kremu ili melem za ublažavanje eventualnih opekotina od sunca.

Za prvu pomoć

Vaša putna apoteka obavezno mora da sadrži i proizvode za „prvu pomoć“ kao što su flasteri različitih veličina (najbolje bi bilo da budu vodootporni), antiseptik – rastvor za čišćenje rana, medicinski alkohol za dezinfekciju i jod. Ne zaboravite i na zavoj i sterilne gaze koji mogu poslužiti za previjanje manjih povreda, a obavezno ponesite i male makaze i pincetu.

Druga medicinska sredstva

Sa sobom obavezno ponestite i toplomer, digitalni ili običan, kako biste mogli da proverite svoju telesnu temperaturu ukoliko to bude potrebno. Ne zaboravite i neki rehidracioni rastvor u tečnom ili praškastom obliku za slučaj dehidracije. 

Takođe, ukoliko imate određene respiratorne tegobe, preporučuje se da uz sebe imate i pulsni oksimetar.

Obavezno pre pakovanja proverite rok trajanja lekova koje sa sobom nosite i čuvajte ih na suvom mestu i dalje od sunca. Pripremite se pažljivo, ponesite sve što može zatrebati, ali ne zaboravite da uživate na svom putovanju.