remont

Remont poljoprivrednih mašina

Remont poljomehanizacije jako je značajna stvar kao i samo održavanje poljoprivrednih mašina i njihovo skladištenje. Vreme remonta je obično onda kada se sezona žetve i berbe kukuruza završi. Tada je potrebno mašine pripremiti za sledeću sezonu dok će neke sačekati i sledeću godinu. Ono što najviše otkazuje kada su poljoprivredne mašine u pitanju jeste hidraulika, diferencijali, sklopovi jer najviše trpe opterećenje tokom rada. Ono što je bitno napomenuti jeste da vi pravilnim održavanjem mašina možete smanjiti potencijalne troškove, više o tome pročitajte u nastavku teksta.

Sve mašine nakon sezone treba oprati, očistiti i podmazati. Ovo se odnosi kako na one glavne tako i priključne mašine. Kada se sezona žetve završi potrebno je zameniti filtere goriva, proveriti elektroinstalaciju  kao i nivo ulja, a onda dodati i antifriz u hladnjak. Ne želite da vam tokom zime dođe do zaleđivanja i pucanja bloka motora. Pre same setve savet je da proverite svetlosnu signalizaciju i ukoliko je nemate da je ugradite. Nedovoljna osvetljenost poljoprivrednih mašina na putevima neretko je uzrok mnogih saobraćajnih nesreća.

Kod veće mašine kao što je kombjan nakon što se opere i podmaže treba otkloniti sve potencijalne kvarove ukoliko ih ima. Ono što je za kombajn bitno jeste da preko zime postavite i sredstvo protiv glodara u onim prostorijama u kojim planirate da držite kombajn jer se često dešava da miševi i pacovi izgrizu kaiševe ili instalaciju kombajna koje posle može dovesti do paljenja.

Jedna od najviše korišćenih mašina tokom cele godine jeste traktor. Iz tog razloga ovoj poljoprivrednoj mašini potrebno je pokloniti posebnu pažnju. Traktor možete pravilno održavati ukoliko redovno menjate filtere goriva, redovno menjate  filtere vazduha i redovno proveravate da li ima dovoljno ulja u hidroulici. Nemojte da zaboravite na grejače na traktoru, ukoliko nemate termostat ugradite ga što pre jer traktor je predviđen da radi na kosntantnoj temperaturi vode a upravo ga termostat reguliše.

Među priključnim mašinama koje se često upotrebljavaju svakako su freze. Frezu svakako operite, podmažite i bacite pogled na njene sklopove. Traktorske prskalice zahtevaju i sipanje antifriza. Pumpe su uglavnom sve od aluminijuma u zato je potreban taj antifriz  za aluminijumske delove. Preporuka iskusnih majstora je da na 5 litara vode sipate 2 litra antifriza i takvu kombinaciju da pustite kroz ceo sistem kako tokom zimskog perioda ne bi došlo do zaleđivanja.

U ratarstvu kod priključnih mašina potrebno je podmazivanje i zatezanje sklopova ili zamena oštećenih delova. Tanjirače zahtevaju i proveru svih diskova, bitno je da se okreću, a kod raonika da su oštri.

Većina poljoprivrednika posle nekog vremena posedovanja poljomehanizacije smatra da ima dovoljno iskustva u popravici istih. Međutim za pojedine kvarove ipak je potrebno posetiti neki registrovani servis. Ono što se često zaboravlja jeste antifriz  ili ispuštanje vode iz hladnjaka usled čega dolazi do pucanja sklopova motora kod mašina. Takođe mnogi zaborave da sipaju ponovo vodu i onda u toku rada dođe do pregrejavanja mašine. Stvar koju nikako ne treba zanemariti jeste mesto i uslovi u kojima odlažemo poljoprivredna mašine. Sve mašine trebalo bi držati u pokrivenim prostorima kako bi bili zaštićeni od kiše i snega.