led svetla

LED SVETLA

Svetla su jedan od osnovnih delova svakog vozila. Oni igraju značajnu ulogu u bezbednosti putovanja. Istraživanje u Americi je pokazalo da se skoro 50% saobraćajnih nesreća dešava noću, pa su kvalitet i ispravnost svih svetala na automobilu veoma važni.

Prve LED diode proizvedene na automobilu pronađene su 2004. godine na Audiju R8. Posle toga, mnogi  modeli iz porodice Audi dobili su LED diode koje su imale funkciju dnevnih svetala i postale prepoznatljiv simbol vozila marke Audi. Sada veliki broj proizvođača ugrađuje LED dnevna svetla na svoje automobile.

U poređenju sa halogenim svetlima, LED svetlima je potrebno mnogo manje energije za rad. Zbog svoje luminiscencije mogu se klasifikovati između halogenih i ksenonskih sijalica. LED diode omogućavaju različite dizajne i različite oblike unutar svetala i ne emituju toplotu poput halogena.

Tehnologija LED svetla troši mnogo manje energije u poređenju sa halogenim svetlima, a obezbeđuje bolje osvetljenje puteva i veću pouzdanost i kvalitet.

Za razliku od halogenih svetala koja rasipaju svetlost, LED diode nude fokusirani snop koji se može dalje projektovati i osvetljavati put ispred vozila na efikasniji način.

Sve ovo ima za cilj da se vozač oseća udobnije, ali i sigurnije. Danas se LED svetla koriste kao kratka i duga svetla. Danas su LED svetla standard za nova vozila. Takva svetla su dugotrajnija, a istovremeno imaju mnogo bolje karakteristike od halogenih sijalica.

Za razliku od halogenih farova, LED automobilski farovi imaju mnogo duži vek trajanja, a ušteda se automatski povezuje s tim.