Odabir keramickih plocica

Keramičari – profesionalci koji stvaraju novi ambijent

Različite struke zanata i majstorstva veoma su važne prilikom izgradnje, uređenja, renoviranja i dizajniranja spoljašnjeg i unutrašnjeg dela objekata i prostorija. Keramičari su upravo jedni od njih, jer njihovo angažovanje podrazumeva veliki broj raznovrsnih poslova, tehnika i pristupa koji stvaraju praktične, funkcionalne i unikatne ambijente.


Keramičarski radovi se mogu sprovoditi od strane stručnih, iskusnih i pedantnih majstora, koji ne samo da poznaju svoj posao, već imaju i sposobnost pružanja stručnih saveta i konsultacija vlasnicima, radi što jednostavnijeg održavanja prostorija. Kada se troškovno analiziraju keramičarski radovi, cena direktno zavisi od obima i karakteristika posla koji se obavlja.

Adaptacija kuhinje i kupatila kao keramičarski radovi

Unošenje novih ambijentalnih detalja može da bude deo za koji će biti potrebni keramičarski radovi. U kuhinji i kupatilu keramičari postavljaju zidne i podne pločice različitih proizvođača, kao snažni otpor prodiranju vode, vlage i pare. Tehnike koje se sprovode su najčešće lepljenje pločice na pločicu, ili tradicionalna metoda skidanja starih pločica, gletovanja i ravnanja podloge. Keramičarski radovi koji obuhvataju postavljanje keramčarskih i granitnih pločica u kuhinju i kupatilo u standardnim dimenzijama kreće se između 8 i 15 evra po jednom kvadratu. Kada su u pitanju keramičarski radovi, cena se razlikuje u zavisnosti da li se radi o mozaik pločicama, koje se kreću prosečno oko 25 evra po kvadratu.

Keramičarski radovi Beograd u ovom domenu ima prosek od 12 do 15 evra po kvadratnom metru. Dodatno, ukoliko keramičari vrše i pripremu kupatila ili kuhinje za renoviranje – rušenje starih pločica i sanitarija, odnosno kuhinjskih elemenata, zatim iznošenje šut mase i odvoženje na deponije, cena samo ovih radova iznosi između 100 i 200 evra u zavisnosti od stanja, kvadrature i uslova rada. Kada su u pitanju keramičarski radovi, cena je upravo rezultat više faktora – stanja prostorije, kvadrature, tehnika rada i obima posla.

Dodatni keramičarski radovi prema dogovoru

Pored postavljanja pločica, adaptiranja prostorije za druge poslove, keramičarski radovi obuhvataju i dodatne aktivnosti. Naime, u dogovoru sa licima koja ih angažuju, keramičari vrše raznovrsne poslove. Tu se na primer uvrstavaju čak i radovi hidroizolacije prostora, što je veoma značajno za sprečavanje prodiranja vlage iznad i ispod površine zidova i podova. Poslovi pripreme postavljanja sanitarija i ostale keramike, kao što su popunjavanje šupljina na zidovima, ravnanje podloge i druge aktivnosti prema potrebi, vrše se u zavisnosti od stanja prostorije u kojoj se vrši adaptacija i realizuju keramičarski radovi.

Keramičarski radovi mogu se odnositi i na vodoinstalaterske poslove, kao i postavljanje novih sanitarija. Nekada su se one oblagale mozaik i drugim pločicama manjih dimenzija, dok se danas uglavnom radi o već gotovim i spremnim rešenjima, koja se samo ugrađuju u kupatilo. O samim tehnikama i materijalima koji su inovativni i danas popularni govori i podatak da se sve češće ugrađuje i prirodni i dekorativni kamen, na mestima gde se mogu naći i keramičke pločice.
Profesionalci koji stvaraju novi ambijent u svakom objektu jesu keramičari. Angažuju se da bi od starog kupatila, kuhinje, hodnika, stepeništa, balkona ili drugih delova privatnog ili poslovnog prostora napravili praktično, otporno na uticaje i estetski stilizovano mesto. Keramičarski radovi zbog toga su veoma značajni i prilikom izgradnje, ali i tokom renoviranja prostora.