Gaming i sve što treba da znate

Gejming je postao jedna od najpopularnijih aktivnosti širom sveta, a sa razvojem tehnologije, potrebna je adekvatna gejming oprema da bi se postiglo najbolje iskustvo. Ukoliko planirate da se ozbiljno bavite gejmingom, postoji nekoliko ključnih komponenti koje su neophodne za optimalno gejming iskustvo.

 gameing

Računar ili konzola

Prva i najvažnija stavka je uređaj na kojem ćete igrati igre. Postoje dve glavne opcije: gejming računar i gejming konzola.

Gaming računari omogućavaju veću fleksibilnost i prilagodljivost. Ako se odlučite za računar, ključne komponente koje treba da poseduje su:

  • Procesor (CPU): Snažan procesor je neophodan za pokretanje zahtevnih igara. Preporučuju se procesori poput Intel i7 ili i9 serije, kao i AMD Ryzen serije.
  • Grafička karta (GPU): Grafička karta je kritična za kvalitet prikaza. NVIDIA GeForce RTX ili AMD Radeon RX serije su među najboljima.
  • RAM: Za moderne igre, minimum 16GB RAM-a je preporučljivo, dok 32GB pruža dodatnu stabilnost i performanse.
  • Skladištenje: SSD (Solid State Drive) je neophodan za brže učitavanje igara i operativnog sistema. Pored SSD-a, dodatni HDD može služiti za skladištenje velikih fajlova.

Gaming konzola: Popularne konzole poput PlayStation 5, Xbox Series X, ili Nintendo Switch su odličan izbor za one koji žele jednostavnost i praktičnost. Ove konzole su dizajnirane da pruže vrhunsko gejming iskustvo bez potrebe za dodatnim podešavanjima.

Gaming laptopovi: Gaming laptop je odličan izbor za igrače kojima je neophodna tprenosivost bez žrtvovanja performansi. Moderni gejming laptopovi dolaze sa moćnim komponentama koje mogu parirati desktop računarima. Najnoviji modeli dolaze sa snažnim procesorima i moćnim grafičkim kartama , omogućavajući igranje najzahtevnijih igara na visokim podešavanjima.

Monitor ili TV

Kvalitetan prikaz je ključan za uživanje u igrama. Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom izbora monitora ili TV-a:

  • Rezolucija: Viša rezolucija, poput 1440p (2K) ili 2160p (4K), pruža oštriju sliku. 4K monitori i TV-ovi su idealni za najnovije igre.
  • Odzivno vreme: Manje odzivno vreme (ispod 5ms) smanjuje zamućenje slike i poboljšava reakciju tokom brzih scena.
  • Brzina osvežavanja: Monitori sa višom brzinom osvežavanja (120Hz ili 144Hz) pružaju glatkije pokrete, što je posebno važno za kompetitivne igre.
  • Veličina: Veći ekran može poboljšati iskustvo, ali je bitno da odgovara prostoru u kojem igrate.

Periferija

Dobra periferija može značajno poboljšati vaše gejming performanse i udobnost. Ovo uključuje sledeće ključne komponente:

Tastatura: Mehaničke tastature su popularne među gejmerima zbog brzog odziva i dugotrajnosti. Jedna od najprodavanijih i najpopularnijih je redragon tastatura. Mehanički prekidači dolaze u različitim vrstama (plavi, crveni, smeđi, itd.), svaki sa svojim osećajem i zvukom. Plavi prekidači su poznati po svom kliktavom zvuku i taktilnom osećaju, dok su crveni linearniji i tiši, što ih čini pogodnim za brze reakcije u igrama. Birajte tastature sa prilagodljivim RGB osvetljenjem i programabilnim tasterima, što vam omogućava personalizaciju i podešavanje makro komandi za specifične igre.

Miš: Gejming miševi sa visokim DPI podešavanjima omogućavaju preciznije pokrete. DPI podešavanja mogu biti promenljiva, omogućavajući vam da prilagodite osetljivost miša prema vrsti igre koju igrate. Takođe, ergonomija miša je važna za duge sesije igranja. Postoje miševi dizajnirani za različite stilove držanja, pa je važno odabrati miš koji odgovara vašem stilu kako biste smanjili umor i sprečili povrede. Pored toga, miševi sa dodatnim tasterima omogućavaju brži pristup funkcijama u igri, što može biti presudno u takmičarskim igrama.

Slušalice: Kvalitetne gejming slušalice pružaju bolji zvuk i komunikaciju sa saigračima. Tražite slušalice sa dobrom izolacijom buke, što je posebno važno ako igrate u bučnom okruženju. Ugrađeni mikrofon visoke kvalitete omogućava jasnu komunikaciju sa vašim timom. Takođe, razmotrite bežične slušalice ako želite slobodu kretanja bez kablova.

Kontroler: Ako igrate na konzoli ili preferirate kontroler za određene igre, dobar gejming kontroler sa prilagodljivim tasterima i dugotrajnom baterijom je ključan. Najnoviji modeli kontrolera, poput Xbox Elite Series 2 ili PlayStation DualSense, nude dodatne funkcije kao što su prilagodljive okidače i zamjenjivi delovi, što omogućava personalizaciju prema vašim potrebama. Bežični kontroleri su praktični za igru sa kauča, dok kontroleri sa kabelom nude niže kašnjenje, što je važno za takmičarske igre.

Podloga za miša: Velike gejming podloge omogućavaju veći prostor za kretanje miša i pružaju bolju kontrolu. Materijal podloge može uticati na brzinu i preciznost miša; tkanine nude veću kontrolu, dok tvrde površine omogućavaju brže pokrete. Neke podloge dolaze sa RGB osvetljenjem, što može dodati estetski element vašem gejming setupu. Pored toga, podloge sa dodatnim funkcijama, kao što su punjenje za bežične miševe, mogu povećati praktičnost i urednost vašeg prostora.

Web kamera: Ako planirate da strimujete svoje gejming sesije, kvalitetna web kamera je neophodna. Web kamere sa visokom rezolucijom i dobrim performansama pri slabom osvetljenju omogućavaju jasniji prikaz. Neki modeli dolaze sa ugrađenim mikrofonom i softverom za podešavanje, što može poboljšati kvalitet vašeg strima.

Dodatna oprema: Pored osnovne periferije, postoje i drugi dodaci koji mogu poboljšati vaše gejming iskustvo. Na primer, dodatni ventilatori ili hladnjaci za laptop mogu pomoći u održavanju optimalne temperature sistema, što može produžiti životni vek vašeg uređaja i sprečiti pregrevanje tokom intenzivnih gejming sesija.

Nameštaj i dodatna oprema

Gejming sesije mogu trajati satima, pa je udobnost ključna.

  • Gejming stolica: Ergonomska gejming stolica sa prilagodljivim naslonima i podrškom za leđa može smanjiti umor i bolove tokom dužih igranja.
  • Gejming sto: Dovoljan prostor za sve vaše uređaje i periferiju je važan. Gejming stolovi često imaju dodatke kao što su držači za slušalice i kablovsku upravu.

Bavljenje gejmingom zahteva investiranje u odgovarajuću opremu kako bi se postiglo najbolje moguće iskustvo. Od izbora pravog računara ili konzole, preko kvalitetnog monitora, do ergonomske periferije i pouzdane mrežne opreme, svaki detalj doprinosi boljem i ugodnijem gejmingu. Pravilna oprema ne samo da poboljšava performanse, već i pruža veći užitak i udobnost tokom igranja.