Game festival

 Game festivali su događaji koji okupljaju gejmere iz celog sveta i pružaju im priliku da se takmiče u video igrama, da se upoznaju sa novim tehnologijama i hardverom, kao i da učestvuju u različitim aktivnostima i diskusijama vezanim za igre.

Festivali u Evropi i kod nas

U poslednjih nekoliko godina, game festivali su postali sve popularniji širom sveta. Postoje mnogo popularnih gejm festivala i u Evropi i to najpoznatiji u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švetskoj. Śto se tiče regiona, Beograd predstavlja Game festival vredan svake pažnje i posete. 

 Beogradski Game Festival (BGFG) je jedan od najvećih festivala video igara u regionu, koji se održava svake godine u septembru. Festival privlači veliki broj posetilaca, koji se takmiče u najpopularnijim video igrama, pored turnira pruža priliku i za učenje i razmenu znanja. Posetioci mogu da prisustvuju predavanjima o najnovijim trendovima u gejming industriji, kao i da učestvuju u radionicama i panelima na kojima se raspravlja o različitim temama vezanim za igre.

 Na ovakvim festivalima je takođe prilika da se predstave najnoviji proizvodi i tehnologije u gejmingu, od hardvera i periferija do najnovijih video igara, tu su i noviteti koji se odnose na opreme za ugodno i dugo provodjenje vremena uz igrice kao što su gejmerske tastature, gejmerske slušalice, gejmerski miševi i još mnogo toga. Na nekim gejming festivalima možete videti i predstavnike kompanija koje se bave proizvodnjom nameštaja za gejming sobe. Ovi proizvođači nude različite vrste nameštaja, poput stolova, stolica, ormarića za opremu, ali i drugih proizvoda koji su prilagođeni potrebama gejmera. Na festivalima se često organizuju prezentacije ovih proizvoda, gde posetioci mogu da vide različite modele i da se informišu o karakteristikama i prednostima svakog proizvoda. Takođe, neki festivali nude i priliku da posetioci testiraju i isprobaju nameštaj uživo, kako bi bolje upoznali njegove karakteristike i udobnost, što je posebno važno za one koji provode puno vremena igrajući video igre, na primer gejmerske stolice od njih se najviše očekuje u vidu udobnosti. Od nameštaja tu su i gejmerski stolovi, rasveta i ozvučenja koja daju dodatni užitak i efekat.

Ovakvi festivali vam nude i mnoštvoo zabavnog i muzičkog sadržaja. 

Mnogi gejmeri i posetioci festivala oblače se u kostime svojih omiljenih likova iz video igara, stripova ili filmova. Ovaj trend naziva se kozplej i predstavlja zabavan deo gejming kulture. Što se tiče muzike, na gejming festivalima se organizuju i koncerti, žurke i druge zabavne aktivnosti koje privlače posetioce i omogućavaju im da se opuste i zabave.

Gejming festivali su idealni događaji za gejmere i ljubitelje video igara koji žele da upoznaju nove igre, tehnologije, da se takmiče, ali i da se zabave i upoznaju sa drugim ljudima koji dele njihove interesovanja.